Projektinė veikla

Mobilumo praktika Portugalijoje

Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro šeši dažytojo tinkuotojo specialybės mokiniai pagal Erasmus  programos 1 pagrindinio veiksmo projektą Nr.2021-1-LT01-KA121-VET-000008962 profesinius įgūdžius tobulino Portugalijoje, Barselos mieste, Tarpkultūrinėje Asociacijoje Mobilumo draugai.

Mobilumo praktika Portugalijoje

Šioje studentų stovykloje būsimieji dažytojai tinkuotojai gyveno ir atliko jiems paskirtas įvairias užduotis. Lakavimui ruošė stalus ir suolus, keliais sluoksniais juos dengė tonuotu vandeniniu laku, dažė valgyklos išorines sienas, tvarkė stovyklos aplinką, pjovė žolę, grėbė lapus, valė stadioną, rudeniui ruošė žaliąsias vejas, genėjo palmes. Su mokiniais dalykiškai, o kartu ir linksmai lietuvių, anglų, portugalų ir gestų kalba bendravo meistras Adriano.

Laisvalaikiu, savo jėgas mokiniai išbandė įvairiais treniruokliais, maudėsi stovyklos baseine, lankė diskotekas, dalyvavo helovino šventėje, mėgavosi neįprastais ne tik jūros gėrybių, bet ir mėsos patiekalais bei įvairiausiais desertais.

Be darbinės veiklos mokiniams ir juos lydintiems mokytojams organizuota turininga pažintinė kultūrinė programa. Porto mieste plaukėme Douro upe, stebėjome įspūdingus tiltus ir pakrančių pastatus. Ėjome Dom Luis tiltu, vienu iš miesto simbolių, pasižyminčiu elegantiška metalo arka. Apsilankėme Sao Bento stotyje, kurios sienos išpuoštos azulejo plytelėmis: ant 20 tūkstančių sieninio piešimo plytelių pavaizduota Portugalijos istorija.  Grožėjomės įspūdingo dydžio miesto rotuše bei švytinčiomis miesto aikštėmis ir gatvėmis.

Bragoje, viename seniausių Portugalijos miestų, aplankėme Bom Jezus do Monte šventyklą, laiptais į viršų teko pakilti daugiau nei 100 metrų, apimančių apie 640 žingsnių. Ši šventykla išskirtinė piligrimystės vieta, pritraukianti tūkstančius turistų.

Viana do Casteloje nuo Santa Luizos šventovės kalno stebėjome atsiveriančius vaizdus į Atlanto vandenyną. Ponte de Limoje vaikščiojome garsiuoju romėnų laikais statytu Ponte dos Akros tiltu per Limijos upę, apžiūrėjome Salvadoreo Vieros skulptūras, apsilankėme amatininkų mugėje, ragavome jų siūlomų patiekalų.

Gimarainse apžiūrėjome senąją portugalų pilį - tvirtovę, pastatytą  X amžiuje, kuri siejama su Portugalijos atsiradimo istorija ir yra pirmoji Portugalijos sostinė. Apsilankėme Valencos mieste, esančiame prie pat Ispanijos. Šis miestas stebino pastatais iš brangaus granito, o šaligatviai- tvirto grindinio akmens. Barseloje lankėme parduotuves, turgų, įžymias miesto vietas, vaikščiojom vingiuotais eukaliptų giraičių takais.

Praktikos metu stovykloje gyveno 22 studentų grupės iš įvairių Europos Sąjungos šalių.  Į ekskursijas vykome kartu su prancūzų ir rumunų mokinių grupėmis. Kelionių metu mokytojai dalijosi profesine patirtimi, o mokiniai bendravo jiems aktualiomis temomis. Sertifikatų įteikimo dieną mokiniai poilsio zonoje, kurioje atliko apdailos darbus, su meistru Adriano kepė ir ragavo valgomuosius kaštonus, vakare vaišinomės  tortu, papuoštu Lietuvos vėliavos spalvomis.

Projekto dalyviai džiaugėsi suteikta galimybe mobilumo praktikos metu pagilinti profesinius, socialinius, kultūrinius, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius.

Profesijos mokytojai Almantas Minkevičius ir Vitalija Rutkauskienė

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011
  • 012